Pedodontie

Pedodontia este ramura medicinii care se ocupa cu ingrijirea si tratarea dintilor la copii.

Dentitia copiilor se formeaza cel mai devreme la 4 luni, odata cu aparitia primilor dinti de lapte. Cei 20 de dinti de lapte apar pana la varsta de 3 ani si este foarte important sa mentineti sanatatea lor. Cariile neglijate duc de obicei la probleme ce afecteaza permanent dezvoltarea dintilor.

Dintii permanenti apar in jurul varstei de 6 ani, incepand cu molarii si incisivii din partea inferioara a cavitatii bucale. Acest proces continua pana in jurul varstei de 21 de ani.

Trebuie sa stiti, ca odata cu intrarea in contact cu parintii, cavitatea bucala a noilor nascuti va fi colonizata cu microbi, aceeasi microbi cu potential cariogen pe care ii intalnim la adulti. Igiena dentara trebuie sa inceapa odata cu aparitia primilor dinti temporari, iar in acest sens puteti sa va lasati sfatuiti de medicul stomatolog in legatura cu masurile de igiena corespunzatoare.

Este bine sa familiarizati copiii inca de timpuriu cu vizitele la medicul stomatolog, care va incerca prin joaca sa-l deprinda cu tehica de periaj corespunzatoare varstei lui, ii va putea castiga increderea si-l va putea astfel monitoriza corespunzator. Cu toate acestea, rolul principal in educarea sanatatii orale a copilului mic revine in cea mai mare parte parintilor, deoarece igiena efectuata regulat si constiincios acasa ii va crea deprinderi sanatoase pentru toata viata.

Tratamentele dintilor copiilor sunt esentiale deoarece pierderea precoce a dintilor temporari (de lapte) poate provoca diverse complicatii de eruptie ale dintilor definitivi, cu repercursiuni in viata adulta. De aceea, tratamentul precoce al oricaror afectiuni este extrem de important, ca si folosirea unor metode moderne care previn aparitia cariilor la varste fragede. De asemenea, copiii trebuie educati de mici in vederea ingrijirii corecte a dintilor:

  • Profilaxia anomaliilor dento-maxilare;
  • Prevenirea cariilor si afectiunilor gingivale;
  • Controlul placii bacteriene;
  • Indicatii pentru periajul dentar si igiena bucala corecta.