Profilaxie dentara

Profilaxie dentara

Este ramura stomatologiei care are drept obiectiv prevenirea afectiunilor dentare si a complicatiilor, in cazul unor afectiuni deja existente. Detectarea precoce este cheia pentru evitarea tratamentelor complicate si costisitoare.

Pentru a beneficia de un zambet frumos si sanatos profilaxia dentara trebuie inceputa inca de la aparitia primilor dinti si continuata toata viata. Va trebui sa realizati in primul rand dvs prevenirea prin aplicarea unor proceduri simple de igiena orala precum, spalatul pe dinti de cel putin doua ori pe zi completat de folosirea atei dentare si a apei de gura.

Alaturi de profilaxia dentara personala trebuie sa realizati si tratamentul profesional de igienizare in mod constant, la un interval de 6 luni. Acestea constau in curatarea intensa a dintilor si a gingiilor. Profilaxia dentara este deosebit de importanta pentru stoparea bolii gingivale (gingivita) si a bolii parodontale oferind in acelasi timp o sanatate optima a cavitatii bucale, textura naturala, culoare si fermitate gingiilor toate acestea contribuind la un zambet perfect.

In cadrul clinicii medicul va efectua manopere de profilaxie pe care dvs nu aveti posibilitatea de a le realiza acasa, precum:

  • Detectarea placii bacteriene cu ajutorul relevatorilor de placa;
  • Detartrajul;
  • Fluorizare locala;
  • Sigilarea santurilor si fosetel;
  • Periaj profesional.

Printre beneficiile profilaxiei amintim:

  • Eliminarea tartrului - acumularea de placa si tartru dentar atat deasupra cat si sub linia gingiilor poate duce la probleme parodontale serioase. Din pacate chiar si cu un periaj dentar zilnic si prin folosirea atei dentare este imposibil de a elimina toate resturile si bacteriile care se depoziteaza in spatele gingiei;
  • Respiratie proaspata - respiratia urat mirositoare indica in cele mai multe cazuri avansarea bolii parodontale. O combinatie de patricule alimentare in putrefactie si gangrenarea gingiilor au ca rezultat o respiratie dezagrabila, denumita in termeni medicali halena bucala;
  • Zambet sanatos - dintii patati si ingalbeniti pot reduce dramatic estetica unui zambet. Profilaxia dentara este un tratament efficient pentru eliminarea petelor inestetice.